Egy újabb „újra tuning” esetünk egy Audi A4 1.9TDI 115LE változat. Az autó előélete nem ismert, nem tudni hol készült a „profi chiptuning”, azonban nagyon furcsa dolgokat művelt. Menet közben elment az ereje, megtorpant, vagy csak nemes egyszerűséggel megállt. Az új tulajdonos nem is tudott róla, hogy nem gyári beállításokkal fut az autó, csak folyamatosan szervizbe járt vele, ahol egy pár dolgot kicseréltek rajta, majd egy alkalommal a szerelő javasolta, hogy esetleg a szoftverét kellene megvizsgálni, hogy nem ott van-e valami hiba. A feltételezés sajnos jogos, amióta elszaporodtak az önjelölt chiptuning szakik, így most már az autó szervizeknek ezzel a lehetőséggel is számolni kell. Így a szakember nagyon helyesen döntött, hogy ez a lehetőséget sem hagyta figyelmen kívül.

Audi A4 1.9TDI 115LE Chiptuning
Audi A4 1.9TDI 115LE Chiptuning

Az autó megérkezett. Kezdésnek mértünk egy teljesítményt. Ez azért hasznos, mert nagyon sok mindenre lehet következtetni az autó teljesítmény lefutásából, esetleges teljesítmény hiányából. Az első mérés eredménye : 121LE és 243NM. Lóerőben jó, nyomatékban kicsit kevesebb a gyárinál. A kapott adatok alapján az autó szoftverileg lehetett „gyári” állapotban.

Második lépésben kiolvastuk az autó szoftverét. Ekkor borult a bili, az autót valahol chiptuningolták. Bár inkább a próbálkozást használnám inkább. A programban a szokásos sufnituning tévedések, rossz helyen állítva, vagy jó helyen, de túlzottan, esetleg nem is jó irányban módosítva, minden előfordult. Nem csoda, hogy „furán” viselkedett.

Harmadik lépésben a szoftvert vissza dolgoztuk eredeti gyári értékekre és mértünk ismét egy teljesítményt a mérőpadon. 108LE és 241NM. Hűha…ez közel +13LE és +2NM különbség.

Gratulálok a mesternek. A következő lépésben átdolgoztuk mi  a programot. Az eredmény: 134LE és 286NM. Most lássuk a mért görbéket, ami elég tanulságos.

Audi-A4-1.9tdi-115LE-Chiptuning-Sufnituning-Teljesitmenymeres
Audi-A4-1.9tdi-115LE-Chiptuning-Sufnituning-Teljesitmenymeres

Látható, hogy a sufnituningnál sikerült a lóerő növelése (piros görbe), de csak egészen a végfordulat közelében, így nem sok hasznát vesszük. A nyomaték leadás viszont egy tragédia, rosszabb volt, mint a gyári érték. Gratulálok +++…. A módosításunknak köszönhetően most már a nyomaték és lóerő leadása is jóval egyenletesebb lefutású.

Videó a mérésről:

VIDEÓ a Youtube-on
VIDEÓ a Youtube-on