Audi Chiptuning tuning jóska módra.

Szereted a hullámvasutat?

Én már gyerekkoromban sem szerettem. A gyomrom nem bírta. Mindig felfordult, ha felültem a szerkezetre, de hát „próbálkoztam”. Már akkor is a biztonságos, megbízható dolgokat szerettem. Így van ez most is a munkám során, ezért a beállításoknál is maradunk mindig a biztonságos és tartós értékek között.
Vannak azonban, akik kifejezetten élvezik a hullámvasút nyújtotta érzéseket és ezt a gyerekkori élményt próbálják a mindennapokba belecsempészni.
Ha szereted a hullámvasút fííílinget, azt biztosan nem a saját autódban szeretnéd érezni nap, mint nap. Pedig a következő esetben pontosan ez történt.

Ez az eset is szorosan kapcsolódik korábbi írásainkhoz, melyben említettük a klónok támadását és a számtalan új chiptuning hirdetés felbukkanását.

Audi chiptuning

Az alany egy AUDI A4 2.0TFSI és egy rossz döntést hozott Ügyfél, aki ebben az esetben is, mint az ehhez hasonló más esetekben is, a történet áldozata, aki vakon megbízott mások ajánlásában és további tájékozódás nélkül lett egy gyenge próbálkozásnak a kísérleti alanya. A „próbálkozás” és „kísérleti alany” itt szó szerint értendő!

Lássuk mi is történt. A történetet onnan kezdem, hogy az autó hozzánk került. Az előzményeket már az elkeseredett Ügyféltől ismerem. A története nem meglepő és nem is egyedi. Sajnos egyre több és lassan már heti szinten találkozok hasonlóval.

Az előzmények: Az autó chiptuning beállításon esett át, egy barátok által preferált helyen. A szoftveren állítottak, majd a munka végeztével átadták a tulajdonosnak a megizmosított, új erőre kapott járgányt. Mehet a próbakör. Az autó menne, de bizonyos fordulatokon eléggé megtorpan. Az Ügyfél jelzi ezt, mire azt a választ kapja, hogy itt kell hagyni az autót, hogy átnézzék. Biztos azzal van valami, mert a program az tuti 1000% jó, mert ahonnan küldték a programot hozzá, ott nagyon értik a dolgukat. A tulajdonos még mindig bízik a szakemberek tudásában, így az autó ott marad pár napra. Négy nap elteltével értesítik az Ügyfelet, hogy jöhet az autóért. Próbakör…, de az autó ugyan olyan sz@r. Majd közlik vele, hogy most már biztos, hogy az autóban rossz valami alkatrész, nézesse meg, mert a programot átnézték és ott minden jó, fizessen és menjen.

A tulaj még mindig nem kételkedik, hiszen több ajánlás által került oda az autó. Így hát szisztematikusan elkezdi kicserélgetni a lehetséges hibás alkatrészeket. Az autó továbbra sem javul.  Visszamenni már nincs sok kedve, mert sejti, hogy sokadjára is ugyanazt a választ fogja hallani.

Ezen előzmények után került hozzánk az autó. A telefonos egyeztetés alkalmával halott előzmények tudatában javasoltam, hogy úgy kell készülni, hogy pár napra itt marad az autó. (Ebből végül csak egy nap lett).
Így is lett, indulhatott a munka és a hibakeresés.
Első lépés, egy menetpróba és teljesítménymérés. Az utcai próba alatt egyértelműen érezhető volt az Ügyfél panasza, az autó valóban alig akart menni és meg-meg „csuklott” a teljesítménye…de lássuk mit mutat a teljesítménymérő pad. Nem volt egyszerű lemérni, mert alig tudta megmozdítani a fékpad görgőit, még terheletlenül is alig akart felgyorsulni.

Chiptuning hullámvasút tuningjóska módra a saját autódba biztos nem szeretnél ilyen tuningot.
Chiptuning hullámvasút tuningjóska módra

Szép kis hullámvasút igaz? Egy újabb példa azoknak, akik mindig csak a maximális lóerő értékre kíváncsiak a teljesítményméréskor. Az előző helyen ígért kb.210Le(KM) meg van. 🙂 207Le/341Nm, csak ugye egy „kicsit” hullámos a nyomaték.
Első lépcsőben program kiolvasás, ezután egy gyári frissítést kapott a motorvezérlő szoftver és következhetett az újabb dyno fékpadi mérés.

Audi A4 2.0TFSI DYNO
Az autó gyári adatai:180Le/320Nm
Ééésss az autó megjavult…, a nyomaték kisimult, a gyári értékekhez képest a kapott adatok megfelelőek.
Ilyenkor az első kérdés, ami felmerülhet, hogy miért nem tették vissza az eredeti szoftvert az előző helyen? Akkor egyből kiderült volna a probléma.

Műszerek előkészítve, AFR szonda a kipufogóban, indulhat az optimalizálás a fékpadon.
Néhány óra elteltével el is készült az új beállítás az autóra. Videó a teljesítmény mérésről

Hogy könnyebben összelehessen vetni a munkákat, így egy lapra vetítettük az összes mérést. Gyári állapot vs. AET CHIPtuning vs. Sufnituning.

ORIGINAL vs SUFNItuning vs AET CHIPtuning
ORIGINAL vs AET CHIPtuning vs SUFNItuning

Látni a különbséget? Az eredmény egy elég jó kis teljesítmény, egy hibátlan nyomaték lefutás és egy újabb elégedett Ügyfél.
Ezúton is köszönjük a bizalmat.

A fenti példa is jól mutatja, hogy mielőtt döntesz, előtte tájékozódj! A klónok erős invázióba kezdtek és egyre többen lesznek!