Már több helyen és fórumon találkoztam hasonló gondolattal. „Nem számít, ha füstöl csak menjen!”
Sokan úgy gondolják, hogy ahol füst van, ott teljesítmény is. Én nem osztom ezt a véleményt, szerintem a füst, az csak felesleges, elégetlen üzemanyag.
Előfordul, hogy hozzánk is érkezik hasonló kérés, de szerencsére eddig mindig sikerült meggyőzni az Ügyfelet, hogy a füst, az már nem kell. Lehet, hogy egy picivel gyengébb lesz az autó, de neki is és a motornak is ez egy optimálisabb beállítás lesz.
Lássuk a konkrét esetet.BMW 330D Füstöl mint egy gyárkémény

Az autót az új tulajdonosa hozta el hozzánk azzal, hogy nagyon gyakran vészüzemre áll az autó és szerinte egy kicsit füstöl és sokat is fogyaszt. Kezelésbe vettük az autót. Az első tesztkör alkalmával a jelzett dolgokból kettőt azonnal érzékeltünk. A hatalmas füstöt az autó mögött és pár másodperc után a motor tiltást. Az erejéből ítélve valószínűsíthető volt, hogy nem eredeti a program az autón. Nem egyedi eset, egyre több ilyen eset fordul elő, hogy a tulajdonos nem is tud róla, hogy az autó motorvezérlőjébe már valaki „beleturkált”, ezért is érdemes, vagy autó vásárlás előtt, vagy után egy teljesítménymérést végezni.
Nézzük az adatokat: BMW 330D gyári adatok: 184LE/390NM
Ennél a típusnál egy normál OPTimalizált beállítás esetén 220LE és 480NM körül lehet számolni, állapottól függően.

Az autót fékpadra tettük és lemértük a teljesítményét, már amikor véletlenül engedte és éppen nem tiltott le. Így a sokadik próbálkozás után végül sikerült egy értékelhető mérést csinálni.
Az eredmény: 231LE és 567NM. Nem rossz, de a műhelyt rendesen eltelítette a füst, a nagy teljesítményű ventilátorok ellenére.
BMW 330D Füstöl mint egy gyárkémény
Következő lépés, a motorvezérlőben tárolt program kiolvasása és elemzése. Ennek során egyértelmű volt, hogy az autó sajnos nem profi kezekből került ki. A programban össze-vissza állítva minden, amiről szerintem fogalma sem volt az illetőnek, hogy mi lehet, a turbónyomás az egekig emelve, nem csoda, hogy sokszor letiltott a motor.
Az eredeti szoftver visszatöltése után ismét mértünk, már az eredeti állapot által produkált teljesítményt. 183LE és 420NM, ami nem rossz egy ilyen idősebb autótól.
Ezután jöhetett az általunk elvégzett optimalizálás. A többszöri finomhangolás és mérés után a végeredmény: 224LE/520Nm, gyakorlatilag „füst mentesen” produkálva.

AET CHIP beállítás
AET CHIP beállítás

Az érkezési adatoktól kicsit kevesebb, de optimálisabb, az automataváltót is kímélőbb és gyakorlatilag a fekete koromfelhő eltűnt az autó hátuljából.
Itt tudjátok megnézni  a videót a „gyárkémény” chiptuning és a fékpadon optimalizált beállítás különbségéről.

AET CHIP beállítás vs chiptuning
Ha nem tudod lejátszani, akkor kattints erre a képre és nézd meg közvetlenül a Youtube-on!

Ha tetszett a cikk, akkor itt lent [intense_icon type=”arrow-down” color=”#ff0000″] tudjátok lájkolni/megosztani.[intense_social_share share_url=”http://ecotuning.hu/bmw-330d-nem-szamit-hogy-fustol-csak-menjen/” size=”24″ show_facebook=”1″ facebook_button=”button_count” facebook_share=”1″ tumblr_button=”wide”]
[/intense_social_share] Köszönöm.