BMW tuningboxSokan még mindig azt hiszik, hogy „nyugaton” a sz… is aranyból van, ezért az említett autó tulajdonosa is egy osztrák mesterrel csináltatta meg a chiptuningot. A helyszín (ami rögtön a határ mellett volt :-), egy lakótelepi garázs, és az is kiderült, hogy nagyon jól beszélnek magyarul. 🙂 Ezt az Ügyfél saját szájából hallottam, ugyanis a beavatkozás olyan jól sikerült, hogy egy hónappal később nálunk kötött ki az autó.

Az autó részecskeszűrős volt. A tulajdonos elmondása szerint az osztrák „műhelyben” kiíratta a részecskeszűrőt az autóból és fizikailag is eltávolíttatta azt, majd kért rá egy chiptuningot. Ez olyan jól sikerült, hogy az autónak hatalmas túlfogyasztása lett.
Az autót megvizsgálva és teljesítménymérő padon lemérve a teljesítmény növekedés mérhető volt, azzal nem  volt gond. Következett a vezérlőszoftver kiolvasása és a „koléga” által megírt program átvizsgálása, ami nem egyszerű, ha nincs meg az eredeti vezérlő szoftver. A  tuning szoftver átvizsgálása során, a látottak alapján a túlfogyasztás indokolt és hihető volt.

Kis idő múlva sikerült az eredeti szoftver állapot visszaállítása, ami nem egyszerű feladat, ha nincs meg  a pontos eredeti szoftver, mivel nem tudni, hogy a „mester” hová is nyúlt pontosan.
Újabb mérés és ekkor a következő meglepetés: a gyári szoftverrel ugyan gyengébb, de még így is egy kicsivel a szoftver által előírt gyári érték felett van. A tulajdonos elmondása szerint egyéb módosításról nem tud.

Egy kicsit mélyebbre ásva a motortérben egy újabb meglepetés fogadott, a „jó öreg tuningbox” személyében. Biztos, ami biztos, ez az autó jól be volt biztosítva, hogy mindenképpen meg legyen a teljesítmény. A burkolat alatt egy „befecskendezési idő elnyújtós” Sp……er tuningbox bujkált.
A tuningbox „kiugrasztása” után az autó kapott egy általunk optimalizált teljesítmény növelő chiptuningot. A végeredmény szinte megegyezett az érkezéskori teljesítménnyel, de tuningbox és várhatóan túlfogyasztás nélkül.
Itt volna  a happy end, de….

Egy hónap múlva az autó ismét megjelent, teljesítmény hiányra panaszkodva. A teszt során valóban érezhető volt, hogy jóval gyengébb az autó. Az egyértelmű, hogy szoftvertől nem lehet, az nem tud így „elromlani”, ezért egy teljes átvizsgálást javasoltam. Mivel egy normális bevizsgálás több időt vesz igénybe, ezért az autó nálunk maradt egy pár napra.

A bevizsgálás eredménye : eldugult részecskeszűrő…, ha most vissza olvasol a cikk elejére, akkor ott olvasható, hogy az Ügyfél fizikailag is eltávolíttatta a szűrőt… A szűrő szoftveres tisztítását ugyan (úgy ahogy) megszüntették csak a szűrő fizikai eltávolítása nem történt meg és ezt az Ügyféllel is elfelejtették közölni, így az, mivel nem volt regenerálás, fokozatosan eltömődött és megfojtotta a motort.