Egy újabb eset a sufni tuning világából. A mostani áldozat egy BMW E46 320D 150LE változat.

Már kezdem megszokni, hogy egyre több ilyen esetünk van, ahogy az olcsó kínai hamisított műszerek térhódításával, egyre szaporodnak a „nagy tudású és nagy tapasztalatú” chiptuning mesterek és sufni chiptuning műhelyek. Az effajta klón műszereket használó „chiptuning mestereknek” üzenem, hogy az olcsó hamisítvány mellé, sajnos észt és tudást nem küldenek! Így az, hogy van egy ilyen fanya kis műszered, hozzá tartozó tudás nélkül…az egy kicsit kevés lesz ide! 🙂 A képlet egyszerű: legyen lehetőleg egy olcsó hamisított műszered, mindenféle ismeret és tudás nélkül kezd el vaktában állítgatni a kedves Ügyfél autóját, csak lesz valami alapon, hátha szerencséd lesz és az autó is túléli.

Lássuk a konkrét esetet, konkrét számokkal és mérésekkel.

BMW E46 320D Teljesítmény mérése
BMW E46 320D Teljesítmény mérése

A BMW tulajdonosa csak egy teljesítmény mérést szeretett volna az autóján. Az ok, hogy megcsináltatta egy helyen a chiptuningot, elmondása szerint valamivel jobb is lett az autó, de valahogy nem lett az igazi. Pedig amit „kapott” (szóban) az +30LE és +70NM, ezt pedig azért érezni kellene. Ezért ismét vissza ment egy kis finomításra, ismét állítottak rajta, most már jó lesz….de nem lett. Újabb finomítás következett. Ezek az előzmények, lássuk az adatokat:

 

 

BMW E46 Sufni Chiptuning adat
BMW E46 Sufni Chiptuning adat

Az első képen az az érték van, ahogy az autó hozzánk érkezett a sufni tuning után. Igen, ez 149LE egy gyárilag 150LE autónál. Ez akár még lehet valamennyi eredmény, mert azt ne felejtsük el, hogy nem minden autó produkálja a gyári adatot. Ha ebben az esetben az eredeti állapotban mondjuk 120LE körül van az autó, akkor megvan az a +30LE 🙂 , de hát tudjuk, hogy ha ennyi hiány lenne, akkor neki sem szabadna állni, amíg nincs meg a teljesítmény vesztés valódi oka!

Az eredmény nem aratott nagy sikert. Hogyan tovább? Hangzott el a következő kérdés.

A javaslatom az volt, hogy mivel nem tudjuk az eredeti teljesítményt, ezért vissza kell állítani eredetire a szoftvert és lemérni úgy is, hogy pontosabb képet kapjunk. Így is tettünk, majd ismét lemértük az autót, most már „gyári” állapotban.

BMW E46 Gyári állapotban produkált adatai
BMW E46 Gyári állapotban produkált adatai

A kapott érték : 146LE 🙂 Tehát a „nagy tapasztalattal” bíró chiptuning által kapott teljesítmény +3 LE, ha jól számolom, akkor ez a tizede a szóban kapott teljesítmény növekedésnek. Ha hozzá veszem, hogy esetleg két mérés között is lehet 1-2 LE eltérés, akkor az eredmény nem túl fényes. A szoftver vissza alakítása során, ez már előre látható volt, mert aki belenyúlt, az valójában csak vaktában állítgatott benne. Olyan helyen, ahol nem kellett volna, ott állított, ahol meg kellett volna ott nem, de ahol véletlenül eltalálta  a helyet, ott meg nem a jó irányba lett módosítva :-)))

A következő kérdés, mi legyen? Mivel a tulajdonos mindenképpen szeretett volna több lóerőt, ezért arra kért, hogy írjuk át mi a szoftvert és nézzük meg úgy. A programot átdolgoztuk és ismét lemértük az autót.

BMW E46 Chiptuning
BMW E46 Chiptuning – ecotuning.hu

A kapott érték: 176LE. Ez már „valamivel” jobb érték, mint ahogy érkezett. A +30LE és +64NM már nem csak ígéret formájában, hanem számszerűsítve teljesítménymérő padon lemérve. Következhetett a próbakör. Eredmény: széles mosoly. Munka elvégezve.

A következő képeken látható egyben mindhárom adat: A legalsó görbe a gyári érték, a kicsivel felette a sufni tuning, amit az „ismerős chipes sráchaver” készített, legfelül pedig a nálunk készült módosítás. A képen a kék görbék a nyomatékok a piros a lóerő görbék. (Értelem szerűen a pirosnál -LE- is ez a sorrend). Az utolsó képen kihagytuk a köztes (sufni) lépcsőt és csak a gyári és az általunk módosított eredmények.

Originál vs Sufni Vs Chiptuning
Originál vs Sufni Vs Chiptuning
Gyári - Chiptuning
Gyári – Chiptuning