Szerinted még mindig felesleges a teljesítménymérés ennél a munkánál?

BMW F10 Chiptuning Teljesítménymérés nélkül…

BMW_F10_530D_chip_tuning_tat_aet_csiptuning

Ha laikus vagy és nem értesz ehhez a dologhoz, de érdekel a téma, akkor érdemes elolvasnod a cikket. Ha szakember vagy és szerinted felesleges a teljesítmény mérése az optimalizálás során, akkor ez sajnálatos és pár kérdést is felvet…

Az alany egy BMW F10 530D 245LE változat 8 sebességes automata váltóval. Gyári adatai: 245LE/540NM

Ezeknél  a típusoknál általában 300LE/ 620-630NM körül szoktuk optimalizálni a beállításokat. Persze a motor többet is kibír, mondhatod, de ne feledkezzünk meg a többi alkatrészről és a tartósságról sem. A beállításaink során mindig a tartósság az elsődleges szempont, még akkor is, ha ez kicsivel kevesebb teljesítményt eredményez, mint ahogyan azt majd ebben az esetben is látod.

BMW_F10_530D_245LE_csiptuning_aetchip_autochip_tuning_tat

Ha számháborúzni akarsz, akkor ne minket válassz! Természetesen, ha akarod, nagyobb teljesítményt is kitudunk hozni az autódból, ez nem áll semmiből, de a tartósságot akkor felejtsd el.

Egy optimalizált beállítással többet érsz, mint pár lóerővel és nyomatékkal többel, de jóval kevesebb élettartammal. Nézzük mire is gondolok.

Az Ügyfél azzal érkezett hozzánk, hogy régebben csináltatott valahol egy chiptuningot az autójára és azóta egy erőteljesebb gyorsításnál beráz, berángat az automataváltó. Az elmondása szerint ez azonnal a módosítás után jelentkezett, amit jelzett is az aktuális szakembernek, de ott lerázták, hogy nincs idejük foglalkozni a problémával, vagy valami hasonló „nem érdekel a probléma” válasszal.

Az Ügyfél sokáig használta így az autót, megpróbálta a nagyobb terheléseket mellőzni, és óvatosabban nyomni a pedált. A teljesítmény növekedés érezhető volt, így ezzel a kompromisszummal volt kénytelen használni az autót..Eddig. Aztán egy ajánlás révén jutott el hozzánk.

A javaslatom több lépcsőből állt.

  • Mérjük le  a teljesítményt ebben az állapotban. Ettől egy kicsit tartottam, mert nem lehetett tudni, hogy ez a rángatás milyen mértékű.
  • Tegyük vissza az eredeti programot az autóra és mérjük le úgy is, mivel az tud igazán támpontot adni, hogy mi is történt és hogy milyen állapotban is van egyáltalán alapból az autó. Ez nem volt egyszerű, mivel az eredeti program nem állt rendelkezésre, de megoldottuk.
  • Ha meg van a mérés az eredeti programmal, akkor optimalizáljuk és mérjünk egyet úgy is.

Az első mérés után kiszedtük a motorvezérlőt az átprogramozáshoz. Látszott rajta, hogy dolgoztak vele.

BMW_EDC17CP45_Vezreloegyseg_felnyitasaA felnyitás utáni vissza ragasztás egyik változata.

BMW_EDC17CP45_sufni_tuning

A képen sajnos nem látszik, de mikor a motorvezérlőt felvágták, akkor apró fémdarabkák kerültek a processzor és környékére, de szerencsére nem okozott problémát.

BMW_EDC17CP45_open_bontasa_sufnituning

Lássuk az eredményeket:

BMW_F10_530D_245LE_IDEGENTUNING
BMW F10 Original vs. IdegenTuning

Az eredmény szép lett: 308LE/680Nm. A lóerő rendben van, de a problémát a nagy nyomaték és az okozza, hogy ez a nyomaték nagyon korán jelentkezik. Így, ahol legnagyobb terhelést megkapja a hajtáslánc, ott beráz az automataváltó.

Ezen finomítottunk a szoftver teljes átdolgozásával, elölről felépítve a módosítást.

EDC17CP45_BMW_ECU_programozas_aetCHIptuning_tat_maxchip_autochip

BMW_F10_530D_245LE_11

Az OPTimalizált végeredmény: 315LE/635NM és egy egyenletesen gyorsuló, rángatás nélküli BMW F10.

Egymásra tettük a két chiptuning beállítást, hogy lásd a különbséget. Az egyik egy vaktában készült beállítás, a másik egy teljesítménymérő fékpadon optimalizált érték. Igen a mi beállításunk kevesebb, de a kevesebb néha több :-)…

BMW_F10_530D_245LE_IDEGEN_vs_AET_OPT
BMW F10 530D Idegen Tuning vs. AET fékpadon optimalizált

Látod a különbséget? Még mindig úgy gondolod, hogy mérés nélkül is jól belehet állítani az elvárt teljesítményt? Akkor ezeket is olvasd el! :