Citroen C5 2.0HDI 163LE fékpadi OPTimalizálás vs. TuningBox

Citroen_c5_2.0HDI_163LE_Chiptuning_Aetchip_csiptuning

Egy újabb tuningdobozkába futottunk bele a napokban. A dobozkák működéséről találtok pár írást, olvassátok át:
Tuningboxok működése általánosan 
A mostani típus pedig ez: Common rail Tuningbox

Ez a fajta tuningbox a legelterjedtebb, mivel működési elvéből adódóan szinte az összes common rail rendszerhez használható, legyen az HDI, CDI, JTD, CDTI, TDCI, stb. fantázia névvel ellátott dízel motor. Jelen eseteben nem találtunk matricát a dobozkán, így nem tudtuk pontosan beazonosítani, de nincs is jelentősége hiszen, mint említettem, mind egyforma elven működnek, így a matricától függően csak az árban különböznek kb. 20.000Ft-120.000Ft között.

Citroen_C5_tuningdoboz_hdi

Az Ügyfél beszereltette az autójába, de nem volt megelégedve az eredménnyel. Természetesen fékpadi mérésen nem esett át az autó a tuning doboz beszerelése előtt és után, így ismét csak az érzésekre lehetett hagyatkozni és lássuk be azért az nem az igazi. Van, hogy pszichésen jónak érezzük a semmit is ha optimistábbak vagyunk, de van aki a nagyobb teljesítmény növekedést sem veszi észre. Ezért minden beavatkozás előtt és után szükség van a teljesítmény mérésre, legyen szó tuningbox beszerelésről, vagy chiptuning optimalizálásról, a fékpad elengedhetetlen és az egyik legfontosabb műszer. Teljesítménymérés nélkül mindenféle módosítás az autón, szakmai szemmel nézve csak vaktában találgatás és orosz rulett.

Citroen_C5_Tuningbox_HDI

Lássuk a méréseket. Az autót lemértük a tuningdobozzal, majd kiszereltük és lemértük gyári állapotban is. Ugyebár ezt a lépést kellett volna megtenni a tuning box beszerelésekor is, csak ezt nem szeretik megtenni, vagy nincs is rá lehetőség. Szívesen rámértem volna még az üzemanyag nyomásra is, hogy mekkora nyomást emelt a box ehhez a teljesítményhez, de sajnos az idő szűkös :-). Azért ilyen doboz beszerelésekor mindig kérdezzünk rá az eladótól, hogy mekkora rail nyomást emel a tuningbox a  rendszeren!

Az autó gyári adatai: 163LE/340NM
Mért adatok gyári állapotban: 155LE/355NM
Mért adatok Tuningbox-al: 166LE/382NM

Citroen_C5_2.0HDI_163LE_0ri_vs_Tuningbox
Original vs TuningBox

Ez nem olyan rossz nyomaték változás, de ne felejtsük el, hogy ezt csak az üzemanyag nyomás megnövelésével érték el. Ehhez jelentősen meg kellett emelni a nyomást a rendszerben, de hogy pontosan mennyivel arról sosem tájékoztatják  a kedves Ügyfelet.

Most lássuk az általunk, fékpadon optimalizált adatokat: 184LE/419NM

Original vs AET CHIP tuning
Original vs AET CHIP tuning

Szoftveres módosítással finomra hangolva, az üzemanyag nyomás drasztikus megemelése nélkül!

Ha tetszett a cikk, akkor itt [intense_icon type=”arrow-down” color=”#ff0000″] tudod lájkolni/megosztani, amit előre is köszönök.
[intense_social_share share_url=”http://ecotuning.hu/citroen-c5-2-0hdi-163le-fekpadi-optimalizalas-vs-tuningbox/” size=”24″ show_facebook=”1″ facebook_button=”button_count” facebook_share=”1″ tumblr_button=”wide”]
[/intense_social_share]

#aetchip #aetchiptuning #chiptuningtát