Gázpedáltuning

Néhány tesztet már olvashattatok a különböző funkció gombokkal kapcsolatban, amit néhány típusban előszeretettel alkalmaznak, de csak ritkán tudni a valódi hatását.

A mostani alanyuk egy Fiat 500 1.4i és a benne található Sport gomb.

gázpedál tuning tuningbox

Gázpedáltuning gyárilag?

Mire gondolsz, ha egy ilyen kapcsolót találsz az autóban? A „Sport” felirat miatt azt várnád, hogy teljesítményt emel, vagy a futóművön állít, vagy valami azért változik a motor karakterisztikáján.
Fékpadra álltunk és kíváncsian vártuk az eredményt.Néhány teszt futást követően indulhatott az alap teljesítmény mérése a Sport gomb használata nélkül.

Az autó gyár által megadott adatok: 101Le/131Nm
Normál állapotban mért adatok: 99Le/131Nm, azaz a gyári értékeket hozza, majdnem hajszál pontosan.

Ezt követően aktiváltuk a Sport funkciót és vártuk a fejleményeket. A mérés során a fékpad érezhetően nem fejtett ki nagyobb fékezőerőt az előző mérésekhez képest, így a végeredmény előre borítékolható volt.
gázpedáltuning sport boksz
A Sport gombbal mért eredmény: 99Le/131Nm, azaz a végeredmény teljesen megegyezik a normál módban mért értékekkel.
gázpedál érzékenység? Jó nagy kamu duma.
(Igen, látom, van pár tized különbség, de az a mérési tűrésben benne van, a két mérés között ennyit bőven változik a motor karakterisztikája, így a két mérés lényegében egyforma végeredményt hozott).

Gyári adatok: 101Le/131Nm
Normál mód: 99,6Le/131,5Nm
Sport mód: 99Le/131,2Nm

Mégis, akkor mi változik?
Nos…hát a fíííling.

Az autó tulajdonosa szerint valami biztosan változik, mert érezhető. Valóban, a Sport gomb benyomása utána motor hangja változik. Ezért tovább boncolgattuk a témát.
A görgős fékpadon egy konstans gázpedál állást használva aktiváltuk a funkciót.

Ekkor a fordulatszám és az autó sebessége is megnőtt, ugyanannál a gázpedál állásnál.

Konklúzió: a Sport gomb ebben a típusban lényegében úgy működik, mint egy semmire sem jó gázpedál tuning. Biztosan hallottál már a gázpedál tuning megoldásokkal, ahol csak a gázpedálra kell csatlakoztatni egy tuning dobozt és már ott is vannak a pacik.

Fő marketing fogás: Gázpedál érzékenység. Ezt a remek fogást több chiptuningos is nagy előszeretettel használja. Az autó „jobban megy” már kisebb gázpedál állásnál …legalábbis úgy gondolod és érzed. Ezt az érzéki csalódást sok tuningos meg is lovagolja és a megváltoztatott gázpedál karakterisztikát úgy adják el, mint „Jobb gázpedál reakció”. Remek a marketing, így már meg is kajáltad.

Ha ilyen van az autódban, akkor érezheted magad egy kicsit átvágva…
Szóval, a lényeg, hogy ebben az esetben a gázpedál karakterisztikáját megváltoztatva, azt az érzést keltik benned, hogy jobban megy az autód, pedig csak érzéki csalódás.

Sok tuningos ezért sem szereti, sőt ellenzi a teljesítménymérő pad használatát, mert az ehhez hasonló „gázpedál érzékenység” beállításoknál és gázpedáltuning megoldásoknál azonnal kiderül a turpisság.