Gázpedál Tuning

Hogyan működik a Gázpedál tuning / chiptuningbox?

Ha érdeklődsz a tuning iránt, vagy kacérkodsz is talán a gondolattal, hogy az autódba egy kis plusz erőt szeretnél, akkor a keresgélés során biztosan belefutottál a tuningbox reklámokba és chiptuningbox weboldalakba. A tuningboxok működéséről már részletesen írtam, a Tuningbokszok működése címszó alatt megtalálod ezeket.

Néhány tuningbox típusról általánosságban nem vagyok túl jó véleménnyel, bár nem is  a dobozkával van a baj, hanem a vásárlóknak adott tájékoztatásról a tuningdobozok működését illetően. Nem beszélve az ígért teljesítmény növekedésről, ami a legtöbb esetben meg sem közelíti  a weboldalakon megadott értéket. Itt megemlíteném ismét a teljesítménymérés fontosságát a tuning során! Az sem árt, ha tudod, hogy mit szerelnek az autódba és az hogyan működik: tuningboxok működése.

Gázpedál tuning gázpedál tuningbox

A tuningbox weboldalakat böngészve nagyon vegyes a kép. A korrektebb weboldalak leírják, hogy a gázpedáltuning nem növel teljesítményt, csak az érzetet változtatja. Van olyan, ahol kicsit árnyaltabban próbálnak fogalmazni és láttam már olyan leírást is, ahol üzemanyag csökkenést is ígérnek. Ez azért is érdekes, mert a leírásban az is szerepel, hogy nem változtat a teljesítményen, nem változtat a befecskendezésen, a turbónyomáson, stb… akkor hogyan?

-Mi az amit megváltoztat?… Az ÉRZETEDET! –

Hogyan működik a gázpedál tuning?

Gázpedál tuning működése

gázpedál tuning működése

A gázpedál tuningbox működése nagyon egyszerű. Az autód gázpedáljának az érzékelője egy bizonyos feszültség tartományban dolgozik, az egyszerűség kedvéért legyen ez 0-5V közötti tartomány. Értelemszerűen, elengedett gázpedál esetén 0V, padlógáznál pedig 5V feszültség jelet küld a motorirányító számítógépnek (ECU). Ez egy lineáris lefutású jel, azaz egyenes. A gázpedálnak van egy adott „útszakasza”, amíg a felengedett állásból a padlógázig kinyomod, mondjuk legyen ez 10cm. A gázpedál tuning elektronikát a gázpedál és a motorvezérlőegység csatlakozója közé kell szerelni, úgy mint bármely más tuningbox esetén.

Mit tesz a pedál tuning? Egyszerűen a gázpedál útját rövidíti le. Azaz, a padlógázhoz idáig a padlóig kellett nyomnod a pedált, a tuningbox bekapcsolása után már csak félig ahhoz, hogy a motorvezérlő ECU megkapja a kért „végállás” jelet. A motorban SEMMI NEM változik.

Tehát, ha eddig 10cm-t kellett a pedálon nyomnod a maximális teljesítmény kihozására, azt most eléred 5cm lenyomásával is. A teljesítmény NEM változik, ahogy a fogyasztás és egyéb más sem, csak a lábad nem mozog annyit!

Gázpedáltuning dyno teljesítménymérés

A képen látható teljesítménymérés a gázpedál tuninggal és anélkül. A dolog „pikantériája”, hogy az autóban már volt egy ismeretlen eredetű szoftveres chiptuning is. A világos színek tartoznak a gázpedál tuning verzióhoz, a vastagabb,sötétebb színek pedig nélküle. A teljesítmény görbén látszódik, hogy a két teljesítmény szinte egyforma. Minimális eltérés van a felső fordulatszámoknál a gázpedáltuning nélküli verzió javára, de ez inkább a motor paraméterek változása miatt.

Az elv teljesen az, mint a gyárilag beépített Sport, ECO és egyéb gomboknál. A vezetési érzést változtatják. Bár van egy-két típus, ahol a teljesítmény is változik a gomb megnyomása esetén (csak a gyári Sport/Sport+ gomb esetén!), bár ez elég ritka és vannak olyan gyártók, akik szerintem teljesen félreértelmezik pl. az ECO gomb lényegét, főleg, ha egy kisteherautóról van szó.

Számomra gázpedál tuning olyan pszichológiai tuning, mint amikor fiatalkorunkban megpucoltuk a gyújtógyertyát a motorban és úgy éreztük, hogy jobban megy…dehogy ment…

Szóval, ha egy gázpedáltuning leírásban azt látod, hogy: „úgy érzed majd, MINTHA  jobban tudnál előzni”, azt szó szerint értsd, ne bízd el magad és ne veszélyeztess másokat!