Mitsubishi Pajero 3.2DI-D Tuningbox vs Chiptuning teszt.

Mitsubishi_Pajero_3.2DI-D_160LE_Chiptuning

„Szeretem a tuning dobozokat, jól kilehet támasztani vele dolgokat, vagy hézagolni helyeket. :-)”

Mai alany egy Mitsubishi Pajero 3.2DI-D 160LE változat. Egészen pár évvel ezelőttig ezeket a típusokat sajnos még nem lehetett szoftveresen tuningolni, így a tuningbox gyártók ámokfutása ezt a típust elég sokáig gyötörte. Természetesen a legtöbb ilyen dobozkával szerelt autó nem lett lemérve teljesítménymérő padon. Vajon miért nem? 😉

Nos mi most ismét megtettük. Az autó eredetileg azért került hozzánk, mert a fogyasztása túl magas volt,  alacsony fordulaton alig ment és néha furcsa hibakódokat produkált random módon. Hosszas műszeres mérés után sem találtunk igazából olyan adatot, ami ezt indokolná, ezért mélyebbre mentünk. A vezérlőegységnél eldugva meg is találtuk a kis hamist:

Mitsubishi_Pajero_Tuningbox_vs_Chiptuning2
Itt még nem vehető jól ki, mert jól eldugták
Tuningbox_szakszeru_bekotese
Íme a Tuningbox ráakaszkodva a motorvezérlőre
Tuningbox_szakszeru_bekotese
Tuningdoboz igényesen bekötve 🙂
Tuningbox_szakszeru_bekotese
…és az AGY.. 🙂

Így már többnyire érthető volt a reklamáció. Most lássuk a számokat. Az autót lemértük tuning doboz nélkül, tuning dobozzal. Az eredmény magáért beszél. A csillagozott görbe a Tuningbox adat. Látható, hogy kisebb fordulatszámnál még lejjebb is van a gyári értéknél. följebb már valamivel fölötte van, de csak minimálisan.

ORIGINAL Vs TUNINGBOX
ORIGINAL Vs TUNINGBOX

Ezután készítettünk egy saját chiptuning változatot és ezt is lemértük. Íme a három teljesítmény mérés eredménye, egy lapon.

Original Vs Tuningbox Vs Chiptuning
Original Vs Tuningbox Vs Chiptuning

Chiptuning után megjött a várt nyomaték az alsó fordulatszám tartományban. Lóerőben nem sokat lehetett rajta növelni, mert a magas fordulatszámnál már így is egy kicsit füstölt, így lóerőt növelni füst nélkül már csak egy komplett befecskendezés felújítás után lehetne elérni, de minket nem is ez érdekelt, hanem a nyomaték és a „hasznos” fordulatszám tartomány, ahol az autót használják, itt kapott +60NM-t, ami nem rossz.

Videó a teljesítmény mérésről:

VIDEÓ a Youtube-on
VIDEÓ a Youtube-on

A fenti eset nem egyedi, íme egy hasonló:

http://ecotuning.hu/mitsubishi-pajero-3-2di-d-chiptuning-tuningbox-teszt/