MAF és MAP szenzor becsapása elvén működő tuningbox

Kétség kívül a „legprosztóbb” megoldása a tuningboxoknak. A képlet itt is egyszerű: meghamisítani egy érzékelő adatait és a meghamisított adatokat továbbítani a motorvezérlő felé. jelen esetben ez a légtömegmérő. A légtömegmérő méri a motorba bejutó levegő mennyiségét, „tömegét”. A motorvezérlő ez alapján adagolja az üzemanyagot, hogy a keverési arány megfelelő legyen. Az érzékelőben van egy hőmérséklet érzékelő is, általában ennek a jelét hamisítják meg.

„Hogyan?”

Légtömegmérőre kötött tuningbox
Légtömegmérőre kötött tuningbox

Egyszerűen elvágják a légtömegmérőből  a motorvezérlő számítógép felé menő vezetéket és közé iktatják a szokásos „bonyolult” elektronikát, azaz egy darab 2Ft-os ellenállást. (Természetesen valami szép tuning dobozba csomagolva, meztelen nővel a fedelén.) A motorvezérlő ezáltal hidegebbnek érzi a levegőt és több üzemanyagot adagol. Ez azonban olyan minimális korrekció, hogy nyugodtan kiadhatnánk a tuningbox citrom díját.(…Ismét).

A legtöbb esetben ez a beavatkozás a teljesítménymérő padon közelít a nulla és a mínusz eredmények közé.(Tudom, nem ez számít, hanem a fíííling.)

A MAP szenzornál a helyzet ugyanez, csak a belépő levegő nyomását (negatív/pozitív) hamisítják.

Ezt a fajta tuningboxot benzines típusoknál is tudják használni…Egészségükre.

(Mérési eredmények, hamarosan)…
Egyéb tuningbox tesztek: