Sokan még mindig nem értik, minek annyit méregetni egy autón, mindenféle humbuk műszerrel és teljesítménymérő paddal. Nem kötelező, íme egy újabb jó példa.

Az alany egy E46 320D.
Ügyfél panasza: kicsi a teljesítménye.
Az orvos válaszol: tuningboxot bele és minden ok lesz.

A műtét sikeresen végrehajtva. Az Ügyfél elégedett, elmondása szerint az autó a tuningbox-al érezhetően jobban húz és ahogy mérte, kevesebbet is fogyaszt. Mindenki boldog.

Ezen előzmények után jelent meg nálunk az autó, mert az Ügyfél ugyan elégedett volt, de még valami mindig nem az igazi. Javasoltam, hogy egy kicsit méregessünk, nézzünk meg néhány értéket a diagnosztikával és mérjünk egy teljesítményt is a fékpadon, hiszen abból is nagyon sok megtudható az autó állapotáról. Így is lett. Következett a teljesítménymérés, egybekötve a motor  élőadat loggolássával.
Már az első mérésnél érezhetően gyenge volt az autó. Jelentős nyomaték hiányzott az elejéről.Ezután következett a második mérés, de most már a tuningbox-al. Az eredmény a képen látható 🙂 (A folyamatos görbe az első mérés, a csillagozott görbe a második).

BMW tuningbox
Tuningbox mérési eredmény

Igen jól látod. A két görbe szinte egyben fut végig a tuningbox-al és nélküle. Ennyit a megnövekedett teljesítményről és a hozzá tartozó fogyasztás csökkenésről, ami csak egy érzéki csalódás lehetett :-)))

A javaslatom egyértelmű volt: a tuningbox nyugodtan kiszerelhető (szerintem), keressük meg a teljesítmény hiány okát, javítsuk ki, írjunk rá egy módosított programot.

A teljesítmény görbe lefutása alapján látható, hogy a lóerő (piros) megközelítőleg hozza az elvárt értéket (kicsit alatta), de ezt is csak a maximális teljesítmény (maximális fordulatszám) közelében. Viszont a nyomaték nagyon kevés és főleg az alsó fordulatszám közelében. Nem csoda, hogy nem ment az autó, hiszen a nyomaték, ami „húzza” az autót, hiányzott.

Mivel a hiba folyamatosan fennállt, ezért viszonylag hamar megtaláltuk a hibát. A javítás után kapott egy szoftveres chiptuningot. Az eredmény látható a görbén. A javítással és a chiptuninggal az elején megjelent több, mint 150NM nyomaték, ami brutális érzést hozott 🙂 Ez most már valóban érezhető volt, nem csak a teljesítménymérő fékpadon.

A javítás és az általunk elvégzett chiuptuning után
A javítás és az általunk elvégzett chiuptuning után
Tuninbox felderítése
Tuninbox felderítése
és íme a tettes :-))
és íme a tettes :-))

[nimbus_white_grad_divider margin=”20px”]