Ford Transit, Transit Custom, Mondeo, Focus, S-Max stb… Chiptuning fogyasztás csökkenéssel.

Már régebben is bevett szokás volt az autógyártóknál a teljesítményben való lefojtás. Főleg piaci megfontolásból, ugyanazt a típust több teljesítmény lépcsőben tervezik meg és adják el. A kevesebb teljesítménnyel rendelkező autókat olcsóbban, a nagyobb erővel rendelkezőket pedig drágábban tudják értékesíteni. Így lényegében ugyanazt az autót nagyobb vásárlórétegnek tudják kínálni és csak a pénztárca mérete határozza meg, hogy valaki hajlandó-e többet fizetni a több lóerőért, vagy nem és megelégszik a kicsit kevesebb erővel és a kicsivel nagyobb fogyasztással.

A tervező mérnökök ezt a teljesítmény fojtást, egyszerűen oldják meg. A legtöbb esetben csak az autót vezérlő elektronika szoftverén állítanak, hogy kevesebb nyomatékot és lóerőt adjon le. Sajnos ezekkel a vissza fojtott beállításokkal egyidejűleg a fogyasztás valamennyit emelkedik, így ezt is kalkulálni kell a vételkor. Van olyan típus, ahol 3-4 ilyen teljesítmény lépcsőt is alkalmaznak, melynél a legtöbb esetben a motor mindig megegyezik.

Ford Mondeo 2.0TDCi 115LE Chiptuning
Ford Mondeo 2.0TDCi 115LE Ebben az esetben a kérés 163LE körüli érték volt

Mivel alapból a legnagyobb teljesítmény lépcsőnél is hagynak bőven tartalékot az autóban (ezek a „durva” és egységes típus beállítások, hogy az autó minden éghajlati viszony között megfelelően működjön), ezért a leggyengébb változatoknál elég brutális változást hozhat egy jól beállított chiptuning. Itt lényegében vissza állítjuk az autó „eredeti” teljesítményét, majd azt finomítjuk még egy kicsit. (A képekre kattintva megnézheted a felvételt!)

 

 

 

Ford S-Max 115LE Chiptuning
Ford S-Max 115LE Chiptuning – Videó

Így lehetséges például a Ford Mondeo 2.0TDC, Focus 2.0TDCI, C-Max 2.0TDCI,  vagy S-Max 2.0TDCI esetén a 115LE változatból kihozni a 180LE és 400NM körüli értékeket. Mivel a 115LE,136LE,140LE és 163LE változat teljesen megegyezik. Természetesen megállhatunk a gyári 163LE körüli értéknél is, ez mindig az Ügyfélen és az igényeken múlik.

Vagy pl. Ford Transit, Tourneo, Transit Custom típusoknál a 100LE, 125LE és 155LE, de egyéb változatoknál is léteznek ezek a teljesítmény lépcsők, melyek egy jó chiptuninggal könnyen „megmászhatók.” A teljesítmény és a vezetési élmény nő, a fogyasztás csökken. Ford Transit típusoknál lehetőség van a sebesség határ feloldására is.

A módosítás idő igénye típustól függően, teljesítmény méréssel kb.3-4 óra, a helyszínen megvárható.

Néhány mérési eredményt itt találsz:

Ford Mondeo 2.0TDCI 115LE Teljesítmény mérés
Ford Mondeo 2.0TDCI 115LE Chiptuning Teljesítmény mérés
Ford S-Max 2.0TDCI 115LE Teljesítmény mérés
Ford S-Max 2.0TDCI 115LE Chiptuning Teljesítmény mérés
Ford Transit Custom 2.2 TDCI 100LE Chiptuning, sebesség határ feloldásTeljesítménymérés
Ford Transit Custom 2.2 TDCI 100LE Chiptuning, Sebesség határ feloldás Teljesítménymérés
Ford Transit 2.2TDCI 125LE Chiptuning, Sebesség határ feloldás, Teljesítmény mérés
Ford Transit 2.2TDCI 125LE Chiptuning, Sebesség határ feloldás, Teljesítmény mérés