Chiptuning / Optimalizálás Teljesítménymérés NÉLKÜL?

Sokan még mindig abban a tévhitben vannak, hogy a teljesítménymérés csak azért kell, hogy a teljesítmény adatokat és a növekedést, számokban lássuk…Tévedés! Ennél sokkal többről van szó!

számokról beszélsz fékpadi teljesítménymérés nélkül?

A teljesítménymérés fontosságát már egyre többen belátják. Akik idáig még ellene voltak és teljesen feleslegesnek tartották, most már ott is egyre több helyen beszereztek mérőpadot. Az „utcán szaladgálós” teljesítménymérést nem sorolom ide! Az még messze áll az értékelhető méréstől, inkább saccolásnak nevezném és a fontosabb, reprodukálható mérésekre a finomhangolás során teljesen alkalmatlanok! 2006 óta használunk teljesítménymérő fékpadot, számunkra ez az egyik legfontosabb mérőműszer.

Teljesítmény mérés? Minek?

Ha már kellően sokat olvastad a netet a témában, biztosan átestél azon az agymosáson, mely szerint a fékpad teljesen felesleges és csak az amatőrök használják. Azt sugallva, hogy ahol teljesítménymérő pad van, ott arra készülnek, hogy jól átverjenek, vagy csak egyszerűen nem elég profik ahhoz, hogy fékpad nélkül is betudják állítani az autódat. Erős marketinggel azzal kábítanak, hogy fékpad nélkül is lehet optimalizálni és finomítani a beállítást.

Megbízol abban a kőművesben, aki vízmérték és mérőszalag használata nélkül akarja felépíteni a házadat, pusztán az érzésekre és szemmértékre hagyatkozva?

Tőlem már megszokhattátok, hogy görcsösen ragaszkodok a teljesítmény mérőpad használatához és egyáltalán minden egyéb műszeres méréshez a munkám során, mert szerintem és a műszeres mérések tapasztalata szerint is CSAK műszerekkel visszaellenőrzött mérésekkel lehet tökéletes munkát végezni.

A motor működési karakterisztikáját, nyomaték lefutását és a módosítások során bekövetkező változásokat, csak egy olyan objektív teljesítmény méréssel lehet nyomon követni, ahol egymásra lehet vetíteni az egyes módosítások után jelentkező nyomaték lefutási görbét.

Dynoproject 4x4 Synchro Dyno teljesítménymérés fékpadon chiptuning chip tuning csiptuning autó chip mielőtt döntessz kérj ajánlatot tőlünk is!

Csak az Ügyfél érzéseire és véleményére hagyatkozni egy próbakör alapján nem túl jó ötlet és valljuk be, nem is valami profi megoldás.

Mondhatod, hogy nem így van, mert kint az úton is lehet érezni a változást. Igen biztosan így van, érezni fogsz valamit, de nem tudod, hogy pontosan mit, így ha jó sofőr vagy, akkor a +10Nm változásra is nagyon könnyen azt mondhatod, hogy nagyon jó lett, ha kevésbé, akkor a +40Nm-re meg azt, hogy semmit nem érzel. Arról nem beszélve, hogy finomra hangolni, az egyes beállítások közötti különbséget, esetleges problémákat és az apróbb finomításokat csak a fékpad fogja kijelezni.


Teljesítmény mérés nélkül valóban azt kapod, amit szerettél volna?

Arról se feledkezzünk meg, hogy a pszichés hatás is közrejátszik egy ilyen beállítás során. Volt már nálunk olyan Ügyfél, akinek módosítottak az autóján, de lemérni nem tudták a munkát, mert nem volt fékpad. Az Ügyfél elmondása szerint valamivel jobb lett az autó és kevesebbet is fogyasztott azóta. Aztán a fékpadon kiderült, hogy a változás 0, azaz nulla, de mivel hinni akart és ahol csinálták, ott is elmondták neki a nagy számokat, így az érzés is megjött.

Itt találsz pár cikket ebben a témában: /teljesitmeny-meres-nelkuli-chiptuning/

Szóval szerintem mérni, mérni, mérni.

Azért nézzünk meg egy pár más véleményt is.

Az összegyűjtött idézetek különböző fórumokról, közösségi felületekről származnak és sajnos van köztük, tuningos weboldal is. Ha már itt tartunk, bontsuk ketté a teljesítménymérést ellenzők brigádját.

Az egyik, amit már említettem az újdonsült próbálkozók, ahol a tudás és a mérési tapasztalat hiányában mondják azt, amit mondanak és lobbiznak a mérés ellen. Rendben, ez érthető, nem autós szakemberek, nemrég kezdték, stb.

A másik, ami számomra érthetetlenebb, néhány szakmabeli véleménye a teljesítménymérésről.

Ahol van teljesítménymérő pad ott tudják és biztosan tapasztalták, hogy enélkül nem lehet tökéletes beállítást végezni. Ha őket megkérdeznénk, valószínűleg osztanák a véleményemet. De, ha megnézzük a nagyobb külföldi cégeket, van, hogy 2-3 teljesítménymérő paddal is rendelkeznek. VAJON Miért? Gondolom azért, mert nem értenek eléggé hozzá, hogy mérés nélkül is betudják állítani az autót. Vagy mert az új fejlesztések eredményét képtelenek megjósolni.

nem_tudunk_versenyezni_a_sufni_tuninggal

Képtelenek vagyunk tartani az iramot a DYNO fékpad nélküli műhelyekkel! Mindig jobb, erősebb,  beállítást készítenek, mint amit máshol, vagy nálunk láthatsz (és természetesen biztonságos is!). Igaz az ő munkájukról nem igazán látsz mérési eredményeket, így elég, ha egyszerűen csak elhiszed, amit mondanak.

Na de lássunk néhány szösszenetet: Találtam egy pár frisset, azokat idézem először, egy-kettőbe már biztosan belefutottál ezek közül:

„Nem a pad alapján kell jó chipet írni. Arra tökéletesen elég egy jó szimulátor szoftver, ami leszimulálja a végeredményt”...Ha csak elméleti síkon mozgunk, akkor szerintem jobb, ha minden marad elméletben és a beállítást is csak szimulálod az ügyfeled autóján!

Teljesítménymérő pad sufni tuning módra

Egy fórumon, arra a bejegyzésemre, hogy „a teljesítménymérés nélkül csak találgat az ember, de nem tudja pontosan, hogy hogyan reagált az autó az adott beállításra”, ez volt a válasz:
„Csak az találgat, aki nem tudja mit csinál.”
„Egy jó tuningos, aki tudja mit csinál nem kell pad. A beállításokból tudja mi mennyi lesz.”...Meghajlok a tudás előtt, de tényleg, ebből is látszik, hogy nem használsz teljesítménymérő padot, párszor biztosan megdöbbennél az eredményen, amire úgy gondoltad, hogy jó lesz, csak éppen az autó állapota miatt más érték jön ki.

„csak épített autóhoz kell a mérés, utcai autóhoz nem”...Ezt sajnos megint csak méréssel tudnám cáfolni, de azt ugye nem szeretjük. Ha fékpadra állnál, rájönnél, hogy nincs két egyforma autó, ezért nem lehet minden autónál ugyanazt a beállítást végrehajtani.

„A padon is átvernek”, vagy „Csak a független helyen való mérés ad pontos adatot”.…Igen, ez valóban életszerű. Valaki azért fektet be több tízmillió forintot egy mérőrendszerbe, hogy utána jól átvágja a kedves Ügyfelet. Mert ugye nem lenne egyszerűbb nem elkölteni fékpadra és műszerezettségre azt a rengeteg pénzt, inkább kérdezzük meg a kedves ügyfelet, hogy hány lóerőt szeretne…na ez most pont annyi, a viszont látásra. Megspóroltunk egy csomó pénzt, időt és mindenki elégedett.

Teljesítménymérés vicces szoftverekkel

Vagy, ha az ügyfél nagyon ragaszkodik a számokhoz, akkor adni kell neki, egy pár ezer forintos szoftver által generált teljesítménygörbét, azt menjen…

Minek nehezíteném a munkámat a teljesítmény méréssel, ha nem olyan fontos? Több idő megy el egy autó beállítására méréssel, ráadásul ha többet kell állítani, mert nem megfelelő az autó nyomaték lefutása, vagy egy finomabb beállítást készítünk, akkor ez hatványozódik. Mi minden autóra és beállításra időt szánunk, hogy tökéletes legyen, ezért van, hogy nálunk egy nap általában csak kettő autót tudunk elvállalni a 3-4-5 helyett.

Teljesítmény mérés nélkül akár egy fél óra alatt is végeznek az autóddal, megkérdezik mit szeretnél, azt mondják, amit hallani szeretnél és mehetsz…

Jöhet a következő autó a sorból, amit szintén, gyorsan „ledarálnak” és már teljesítve is van az előírt napi darab mennyiség, melynek az egyik tétele Te voltál!

Igen, nálunk előfordulhat, hogy nem azokat az értékeket fogod látni a teljesítmény mérés után, amit szerettél volna, mert az autód állapota már alapból nem olyan, ami azt megengedné, vagy a beállításoknál már elértük az észszerű határokat és az autó már nem úgy reagál rá, DE ez a valóság. Nálunk nem fogsz valótlanul nagy számokat hallani. Ha érdeklődsz, akkor is csak a reális lehetőségeket fogod hallani, még ha az alatta is van az általad remélt adatoktól. Csak a számok alapján dönteni nem helyes!

Ehhez találtam egy nagyon találó képet az interneten, ami pont ehhez a témához passzol és nagyon jellemzi az emberi társadalmat.

Te melyik sorba állsz?

melyiket-valasztod-teljesitmenymeres-vagy-radumalas

Még valami, amin nem árt elgondolkodni

Rendben, megcsinálod az „öreg” 20 éves TDI-ket teljesítménymérő pad nélkül, mert úgy gondolod, hogy azoknak már mindegy (én nem így gondolom), DE…

  • Mi van az újabb autókkal?
  • Hogyan lehet kifejleszteni a szoftvert egy új típusnál, teljesítménymérő pad nélkül?
  • Hogyan lehet tudni az újabb és újabb fejlesztésű autóknál, hogy mit és mennyit kell állítani az optimális és egyéb beállításokhoz, ha nincs lemérve minden egyes módosítás után? Kint az utcán?
  • Egyáltalán hogyan lehet finomra hangolni a beállítást?
  • Honnan lehet szerezni a tapasztalatot? Szubjektív véleményekből?
  • Honnan lehet tudni, hogy az autó milyen állapotban van? Ugyanis a teljesítménymérés során nagyon sok érdekes dolog is kimutatható, amit kint az utcán lehet, hogy meg sem érzel.

A teljesítmény mérése ennél a fajta munkánál alapfeltétel!

Csak méréssel lehet kontrollálni és igazolni az elvégzett munka megfelelőségét!