“Áááá…, ez egy kicsit drága, kaptam ennél egy olcsóbb ajánlatot”.

Szerencsére ezzel a mondattal már ritkán találkozok, de elvétve még mindig bepróbálkoznak vele. Hasonló “kaliberű” érdeklődések: “Nem lehetne egy picit olcsóbb?”, vagy ami idáig vitte a prémet: “Egy ismerősöm megcsinálná a feléért is…… CSAK NEM TUDJA.” :-)))))

A minap csapták ki a biztosítékot nálam, az idézett első mondattal. A beszélgetés általában a szokott módon kezdődik, elmondom a lehetőségeket, a várható eredmény stb., majd elérkezünk az anyagi részhez. Az ár közlése után egy rövid hatás szünet, majd a válasz: “egy haverom harmincezerért megcsinálná”. Ekkor részemről következik egy kis hatásszünet, ami alatt két dolog jut az eszembe:

1.Nem értem, hogy egyáltalán miért hozott össze minket a sors, hiszen a harmincezer egy verhetetlen egyedi ajánlat, azonnal le kellett volna csapni rá.
2.Valószínűleg fölöslegesen tartottuk fel idáig egymást és a beszélgetésünk további részében is csak az időt pazaroljuk, de a kíváncsiság ilyenkor nem hagy nyugodni ezért érdeklődöm egy kicsit az akciós ajánlat felől.

– Melyik cég az akciós ajánlat tevő?
– ……Nem cég, egy ismerősöm egy ******* szakműhelyből.
– Ezzel is foglalkoznak ebben a szakműhelyben?
– ……Nem a műhelyben, otthon csinálja.
A végére kaptam a kegyelem döfést:
– …..és az ismerősöm több lóerőt és nyomatékot tud bele varázsolni.
– Van teljesítménymérő fékpadja?
– …..Neki nincs, de a műhelyben, ahol dolgozik ott van.

(Ismerem a meg nem nevezett szakműhely hálózatot, nincs teljesítménymérő fékpadjuk, csak sima fékhatás mérő pad. Görgős ez is, az is, így nem mindegy?. Az általunk használt teljesítménymérő fékpad azon kevés mérőpadok közé tartozik, amely a teljesítményen kívül a fékhatást is tudja mérni!)

Szóval összegezzük:
Az ismerős szerelő jóval olcsóbban és sokkal jobban megcsinálná, mint mi. Szerencsére a következő szintig, az alkudozásig nem jutottunk el, igyekeztem a meddő beszélgetést még időben befejezni.

Az alkudozás számomra azt sugallja, hogy nem értékelik a munkámat, a befektetett tudást, szakértelmet, technikai felkészültséget és az autóra fordított időt/figyelmet, ami egy autónál akár többszöri mérést, diagnosztikát és beállítást jelent. Továbbá azt is jelenti számomra, hogy az autódat sem tartod fontosnak, hogy az ne egy hasraütés-szerűen, találomra beállított programot kapjon, amit sem egy műszerrel, sem egy teljesítményméréssel nem ellenőriznek vissza! Kapsz egy beállítást, oszt viszontlátásra. Valamit érezni fogsz, de nem tudod, hogy mit.

A mérés nélküli chiptuningról, már kifejtettem a véleményem. A jó duma és a marketing mindig lenyomja a racionális valóságot. Ez sajnos mindenhol, az élet minden területén így működik. Mindenki azt szereti hallani, amit szeretne hallani.
Erre találtam egy nagyon találó képet. Ismerős?:

melyiket-valasztod-teljesitmenymeres-vagy-radumalas
Te melyiket választod?

Ez jut eszembe mindig, mikor azt hallom, hogy túllicitálnak lóerő és nyomaték tekintetében, természetesen teljesítmény mérés nélkül, vagy egy utcán gyorsulásos, teljesen szubjektív teljesítmény méréssel. Tévedtem már olyan chiptuninggal foglalkozó weboldalra is, ahol egyenesen feleslegesnek tartják a teljesítménymérést.  Kár beleölni több millió forintot egy mérőrendszerbe, hiszen ott van helyette a “vele született tapasztalat” (ami szintén mérések nélkül alakult ki). 🙂 Találkoztam már több esettel is, ahol mérés nélkül nem derült ki, hogy az ígért teljesítmény növekedésnek, csak a tizedét kapta a kedves Ügyfél. Olyan is előfordult, hogy “0”, azaz nulla teljesítmény növekedést az Ügyfél az utcai teszt után így kommentált: “Érezhetően erősebb lett”, majd több km teszt után “a fogyasztás is kevesebb lett”. 🙂 Azért eljött hozzánk egy mérésre kíváncsiságból és kiderült a turpisság.

Pszichológiai chiptuning szubjektív teljesítményméréssel a tökéletes elegy!

“na most próbáld meg, ütős lett mi?”
“…..aha, nagyon király lett. Ez most mennyi?”
“200 paci és 500 nyúlytóónméter”
“…..aha, érezni..”
:-)))

Kapcsolódó cikkek:
Optimális beállítások teljesítménymérő fékpadon